Üroloji Kliniği
11 Haziran 2024

 

ÜROLOJİ KLİNİĞİ

1989 Yılında, Hastanemizin Etimesgut yerleşkesinden şimdiki binasına taşınmasıyla birlikte Üroloji Bölümü de   Dr Ferhat Berkmen ve Dr Halil Günaydın’la poliklinik ve klinik olarak sağlık hizmeti sunmaya başlamıştır. 1997’de Dr Arslan Ardıçoğlu, 1998’de Dr Ali İhsan Arık, Dr. Mehmet  Sinan Başay ve Dr. Özdal Yıldız Üroloji Kliniği hekim kadrosuna katılmışlardır. Bir süre sonra, Dr Ardıçoğlu ve Dr. Yıldız ayrılmış; sonrasında, Doç. Dr Cemil Uygur, Doç. Dr Enver Özdemir, Dr. Fatih Hızlı ve Dr. Oğuz Güven’in katılımı ile Üroloji Kliniği doktor kadrosu güçlenmiş ve Eğitim Kliniği olması için S.B nezdinde gerekli girişimler başlatılmıştır. 2010 Yılında Prof. Dr. Hakkı Perk, Eğitim Kliniği olma yolundaki işlemleri neticelendirmiş ve Kurucu Klinik Şefi olarak göreve başlamıştır. Bu dönemde, hayatını kaybeden Dr Ferhat Berkmen’i sevgi ve saygı ile anıyoruz.

2011 Yılında Klinik Şefi olarak Prof. Dr. Halil Başar göreve gelmiş, eğitim kliniği olma yolundaki alt yapı ve ekipman tamamlanmış, 2012 yılında ilk kez “Uzmanlık öğrencisi” alınarak asistan eğitimi de verilmeye başlamıştır.

Halen, üç profesör, üç doçent, dört uzman hekim ve beş asistan doktordan müteşekkil güçlü ve deneyimli bir uzman kadrosu ve 7 hemşire, 2 tıbbi sekreter ve 3 hasta bakıcıdan oluşan sağlık personeli kadrosuyla klinik hizmetlerini sürdürmektedir.

Klinikteki hemşireler üroloji eğitimi almışlardır. Klinikten sorumlu hemşire belirli aralıklarla diğer hemşirelere ve yeni başlayan hemşireye eğitim vermekte; eğitim hemşiremiz de hasta ve refakatçisine yatış ve taburculukta gerekli ve yeterli bilgilendirmeleri yapmaktadır.

KLİNİĞİMİZDE YAPILAN AMELİYATLAR ve İŞLEMLER

APoliklinik Hizmetleri

Üroloji Poliklinikleri ve Girişimsel İşlemler Ünitesi (Merkez Bina 1. Kat)

İki uzman doktor ve iki asistanın çalıştığı Üroloji polikliniklerinde günlük ortalama 200, yıllık ortalama 30.000 civarında hastaya poliklinik hizmeti verilmekte; girişimsel ünitesinde günde 40-50 civarında üriner sistem ultrasonografisi, 40 üroflovmetri, 7-8 sistoskopi ve haftada 1-2 sistometrik çalışma ile ultrason eşliğinde 15 kadar prostat biyopsisi yapılmaktadır.

BTedavi Hizmetleri

Üroloji Kliniğimiz 18 adet yatak kapasitesine sahip olup, tekli (banyolu), ikili ve dörtlü hasta odaları bulunmaktadır. (Merkez Bina 6. Kat)

Ürolojik ameliyatlar haftanın 5 gününde de yapılır.  Ameliyathanede ortalama yılda 3500’ü genel, 600’ü lokal ve spinal olmak üzere yılda 4000’in üzerinde vaka ameliyat edilmektedir.

Özellikle üroonkolojik cerrahi alanında 3. basamak referans merkezi olan kliniğimizdeki ameliyatların % 40’ını A ve B grubunda yer alan özellikli kanser ameliyatları oluşturmaktadır. 

Genel poliklinik profilimiz içerisinde; öncelikle böbrek, prostat ve mesane kanserleri olmak üzere tüm ürolojik kanserlerin tanı ve takipleri başarıyla yapılmaktadır.

Dış merkezlerden kanser şüphesi ya da tanısı ile yönlendirilen hastaların kanser ameliyatları için de kliniğimiz bir referans merkezidir.

Endoskopik prostat cerrahisi, perkütan yolla (bıçaksız) böbrek taşı ameliyatı ve üreteroskopik laser taş kırma/litotripsi ameliyatları başarıyla yapılmaktadır.

Laparoskopik adrenalektomi, laparoskopik parsiyel/radikal nefrektomi ve laparoskopik nefroüreterektomi, laparoskopik pyeloplasti gibi ameliyatların sayı ve çeşitliliği gün geçtikçe artmaktadır.

Kadınlarda idrar kaçırma problemiyle ilişkili “Ürojinekolojik minimal invaziv (transobturatuartape/TOT, sistosel/rektosel onarımı) ameliyatlar” da kliniğimizde başarı ile yapılmaktadır. 

Kliniğimizde 2019 yılında 4200 ameliyat yapılmıştır. Bu ameliyatların yaklaşık % 42’sini kanser hastaları oluşturmaktadır. Aynı yıl içersinde 542 adet prostat biyopsisi yapılmış bunlardan 114 kadarında prostat kanseri tanısı konmuş ve 74 hastaya radikal prostatektomi ameliyatı uygulanmıştır

Onkoloji hastanesi olmamız nedeniyle A grubu radikal cerrahi operasyonlardan radikal prostatektomi, radikal nefrektomi, radikal sistektomi gibi ameliyatların sayısı yılda 250-300 civarındadır.

2019 yılında yatak doluluk oranımız % 95’in üzerine çıkmış ve 3.500’ e yakın hastaya yatarak tedavi hizmeti verilmiştir.

Ameliyatlar için genellikle en geç 1 ay içerisinde randevu verilmektedir. Kanser hastalarının ameliyat önceliği göz önünde tutulmaktadır.

C. Eğitim

Haftada 1 gün (Çarşamba günleri saat 0730-1030 arası) tüm doktorların katılımı ile seminer ve güncel literatür sunumlarının yanında, ameliyat için bekleyen kanser vakalarının KONSEY değerlendirimi yapılmaktadır.

Her Perşembe medikal Onkoloji, Radyoterapi, Nükleer Tıp ve Radyoloji Kliniklerinin katılımıyla  “Üro-onkolojik Tümör Konsey”i yapılmaktadır.

Yurt içi ve yurt dışı kongrelere, aylık bilimsel toplantılara ve kurslara uzman hekim ve asistanlarımızın katılımları sağlanır.

Kliniğimizden ulusal ve uluslar arası dergilerde yılda yaklaşık ortalama 12 adet bilimsel makale yayınlanmaktadır.

 Kadınlarda İdrar Kaçırma Problemleri