Hakkında
13 Haziran 2024

RADYASYON ONKOLOJİSİ KLİNİĞİ

Hastanemiz 1962 yılında kolejdeki Ahmet Andiçen binasında hizmete açılmıştır. 1967 den 1989 a kadar Ahmet Andiçen ve Etimesgut olmak üzere iki ayrı birimde hizmet vermiştir. Bu dönemde Cerrahi branşlar ağırlıklı olarak Etimesgut ‘da hizmet verirken Radyasyon onkoloji kliniği ise Ahmet Andiçen de hizmet etmiştir. 1989 yılında Demetevler binasının yapımı ile birlikte hem cerrahi birimler hemde Radyasyon onkoloji kliniği taşınarak tek çatı altında toplanmıştır. İlk yıllarda o dönemin teknolojik gelişimine uygun olarak Orto-voltaj, X-Ray cihazları, sezyum–137, Stabilipan ve Co–60 cihazı ile hizmet vermiştir. Demetevler binasına taşınılması ile lineer hızlandırıcı ve Brakiterapi tedavi cihazları hizmette girmiştir.  2008 yılından sonra artan teknolojik gelişmelere paralel olarak kliniğimizde; Konformal Radyoterapi, IMRT, VMAT, SRS, SBRT, IORT gibi gelişmiş tedavi tekniklerini uygulayabilen yüksek teknoloji Radyoterapi cihazlarını bünyesine katmış ve halen hizmet vermeye devam etmektedir. Kliniğimiz İlk dönem şefleri Dr. Haluk NURBAKİ, Dr. Zeki GÜRAN Olmuş ve 1985 yılından itibaren uzmanlık eğitimi verilir olmuştur. 1985 yılından 2021 yılına kadar 50 den fazla Radyasyon Onkolojisi uzmanı yetiştirilmiştir. Halen kliniğimizde; Eğitim görevlisi ve sorumlusu 1 hekim, Radyasyon onkolojisi alanında 2 Doçent hekim, 24 radyasyon Onkolojisi uzmanı hekim ile 18 Sağlık fizikcisi ve mühendisi, 47 Radyoterapi Teknikeri ve 5 Brakiterapi Hemşiresi ile 5 Uzmanlık eğitimi alan Asistan Doktor bulunmaktadır. Kliniğimiz alanında ülkemizin en büyük yetişmiş insan gücüne ve cihaz parkına sahip sayılı kliniklerindendir. Yılda ortalama 25 bin poliklinik hizmeti ile 3000 hastaya Radyoterapi uygulayan kliniğimiz günübirlik ayaktan ve yataklı servisi ile hizmet üretmektedir.

Bölümümüzde bulunan ve aktif olarak kullandığımız cihazlarmız şunlardır;

Cihaz Parkımız; 

Cyber-Knife: Tüm vücutta milimetrik hassasiyette kanser tedavisi yapan bilgisayar kontrollü robot teknolojisine sahip cihazdır. Görüntüleme sistemi ile hedeflenen tedavi bölgesini tam doğrulukla takip edebilmekte ve hatta senkronize olabilmektedir. Böylece hedeflenen bölgeye yüksek dozlarda ışın verilebilirken normal ve sağlıklı dokularda en az hasar oluşmaktadır.

CyberKnife cihazı bu üstün özelliği sayesinde tek seferde yüksek radyasyonu milimetrik doğrulukta hedef bölgeye yönlendirerek Stereotaktik Radyocerrahi (SRC) yapabilmekte, aynı tedaviyi aynı doğrulukta birden fazla seansta uygulayarak Stereotaktik Beden Radyoterapisi (SBRT) yapabilmektedir. CyberKnife sistemi, tümörü ve hasta hareketlerini izleme ve bu hareketlerden kaynaklanan hataları otomatik olarak düzeltme yeteneği sayesinde cerrahi girişim yapılamayan veya daha önceden ışınlanmış bölgelerin tedavi edilebilmesini olanaklı kılmaktadır. 5-7 hafta süren konvansiyonel radyasyon tedavilerinin aksine tüm tedavi 1-5 günde tamamlanmaktadır. CyberKnife cihazı ile kanser tedavisinin (beyin, prostat, akciğer, karaciğer, pankreas vs) yanı sıra benign hastalıklar (meningiom, vestibüler schwannom, kraniofaringiom, kordoma), damarsal anormallikler (arteriyovenöz malformasyon, kavernöz malformasyon) ve hatta fonksiyonel bozukluklar tedavi edilebilmektedir.

Cyberknife cihazı ile hasta tedavisine Mayıs 2009’da başlanmıştır. Beyin malign ve benign hastalıkları, erken evre akciğer kanseri, prostat kanseri, nüks kanserlerin tedavisinde kullanılmaktadır.

 

Tomoterapi: Tedavi bölgesinin tomogafik görüntüsünü alarak doğrulama yapma ve Helikal yoğunluk ayarlı radyoterapi yapma özelliğine sahip bir cihazdır. Çoklu bölge tedavi edebilme ve 160 cm.e kadar bir bölgeyi tedavi edebilme yeteneği sayesinde, tüm vücut ışınlaması, kranyospinal ışınlama, çoklu metastazlar karmaşık teknikler gerektirmeden konforlu bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

Kliniğimizde Kasım 2010 tarihinde kullanılmaya başlamıştır. Özellikle prostat kanseri, baş-boyun kanserleri, beyintümörlerinin tedavisinde kullanılmaktadır. 

  

 


 Varian Trilogy Lineer Akseleratör: 120 yapraklı, ConeBeam CT özelliği sayesinde volümetrik IGRT (Görüntü Klavuzluğunda Radyoterapi) yapabilen bir cihazdır. Ayrıca solunum takip sistemi ile özellikle meme ve akciğer kanseri tedavisinde normal dokuların radyasyondan daha az hasar görmesini sağlamaktadır. Kliniğimizde 2 adet aynı özellikli cihaz bulunması sayesinde, hastaların kesintisiz tedavi edilebilmesi mümkün olmaktadır.

İlk cihaz 2012 yılında, ikinci cihaz Nisan 2013’de kullanıma girmiştir. Konformal radyoterapi dışında, IMRT, volümetrik ark tedavisi yapılmaktadır. 

 

 

 

 

 

  Elekta Synergy Lineer Akseleratör: 

80 yapraklı, üç boyutlu radyoterapi yapabilme özelliği ile tüm kanser türlerinin tedavisinde kullanılan bir cihazdır. 2008 yılında konformal tedavide kullanıma girmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

 

  Braki Terapi: 

Özellikle jinekolojik kanserlerin tedavisinde sıklıkla kullanılan ve “iç ışın” olarak da adlandırılan bu tedavi yöntemi kliniğimizde, 2-boyutlu (2D) ve 3-boyutlu (3D) brakiterapi cihazları ile etkin bir şekilde uygulanmaktadır. 

3D Brakiterapi cihazının Ağustos 2013 tarihinde hizmete girmesi ile tecrübelerimizi daha etkin kullanma olanağına kavuşulmuştur. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 İntraoperatif Radyoterapi (IORT (Mobetron))

Mobetron cihazı elektron üreten, 10Gy/dk gibi yüksek doz hızına sahip, lazer kılavuzluğunda yumuşak kenetlenme (soft docking) sistemi bulunan bir cihazdır. 

İntraoperatif radyoterapi (İORT) ameliyathane şartlarında ve ameliyat esnasında, ışın tedavisinin dokuya veya organa doğrudan uygulanmasıdır. Bu yöntem, başta meme kanseri olmak üzere, yumuşak doku tümörleri, kolorektal kanserler, pankreas kanseri, mide kanseri, jinekolojik kanserler, genitoüriner kanserlerde kullanılmaktadır. Özellikle lokal ileri kanserlerde, önceki tedavilere rağmen nüks etmiş kanserlerde, izole metastazlarda, tek başına veya kemoterapi ve eksternal radyoterapi ile kombine edilerek uygulanmaktadır. Cerrahi olarak çıkartılamayan veya makroskopik kalıntı tümörün kaldığı durumlarda da tümör sahasının doğrudan yüksek dozda tedavi edilmesine olanak sağlar. 

Mayıs 2012’de kullanıma girmiştir. Erken evre seçilmiş meme kanserli hastalarda, yumuşak doku tümörlerinde,  nüks veya irrezektabl kanserlerin tedavisinde etkin olarak kullanılmaktadır. 

 

 4D CT simülatör: 

Kliniğimizde biri 4D özellikli olmak üzere iki adet CT simülatör bulunmaktadır. 4D-CT simülatör ile hastaların solunum hareketlerini dikkate alarak çekilen tomografik görüntüler sayesinde tümör ve organ hareketlerinin doğru olarak tesbit edilmesi sağlanmakta, böylece tedavi bölgesinin daha doğru belirlenmesi ve planlanması mümkün olmaktadır. 

Kliniğimzde ilk CT-simülatör 2008 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Solunum takip sistemine sahip 4D-CT simülatör Mayıs 2013’te kurulmuş ve özellikle solunum hareketinin tedaviye olan etkisi en aza indirgenmiştir.